Med min bakgrund inom forskning tog jag mig an Sara Hoys bok Yoga, vetenskap och fakta med förväntan. En bok om yoga och vetenskap. En bok som ska berätta vad vi faktiskt kan säga om yoga och dess effekter. En bok om yoga på svenska.

Boken skulle kunna sammanfattas med två ord – yoga fungerar. Trots att yoga är ett relativt nytt forskningsområde som under de senaste tjugo åren (se figur 1) varit på uppgång finns det idag forskningsresultat som visar på att yoga har positiva effekter på människan välmående. Precis som Sara skriver så finns det forskningsresultat som är av mer eller mindre bra kvalitet, men det går ändå att se att forskningen pekar mot att yoga kan ha lika bra effekter som annan fysisk aktivitet. Givetvis varierar det beroende på vilka sjukdomar eller problem en individ har och yoga kan inte bota några sjukdomar eller diagnoser. Yoga är en del och kan fungera som en kompletterande behandling till andra medicinska behandlingar som tillämpas inom vården idag.

Figur 1 Ökning i antal vetenskapliga publikationer med ordet yoga i titel, abstrakt och nyckelord i databasen PubMed mellan åren 1950 till nutid. I boken Yoga, vetenskap och fakta av Sara Hoy finns en liknande figur som är refererad till Schmalzl (2015). Båda dessa har data fram till 2015. Efter 2015 fram till i år har drygt 4 400 publikationer tillkommit. Från 2020 och till i år har ytterligare drygt 2 300 publikationer tillkommit.

Det som gör yoga unikt är att det omfamnar både fysisk aktivitet i form av positioner, mental träning genom meditation och återhämtning. Ja, det finns forskning som visar att yoga kan bidra till att minska stress, sänka blodtrycket, minska smärta och förbättra lungornas funktion. Forskning har också visat att yoga är en relativt säker träningsmetod i jämförelse med andra former av träning. Yoga ökar din kroppsmedvetenhet, påverkar ditt nervsystem positivt, smörjer dina leder, ökar din rörlighet och bidrar till en bättre balans. Men jag slutar rada upp de positiva effekterna här.

Du som redan utövar yoga kan, liksom jag, säker skriva under på de positiva effekterna. Du som är nyfiken på mer rekommenderar jag varmt att läsa boken. För dig som vill ta del av effekterna rekommenderar jag varmt att ta kontakt med en yogalärare eller yogastudio för att börja med yoga.

Boken har legat ett tag i bokhyllan. Lite för att jag läst flera böcker som framhållit yogans positiva effekter baserat på forskningsresultat. Men ofta har referenserna och källorna inte redovisats. Att ta sig an ett ämne som yoga och vetenskap kan ses som oerhört ambitiöst, men det är inte en vetenskaplig bok som Sara Hoy har skrivit. Hon har skrivit en populärvetenskaplig bok om yoga eller som hon själv skriver boken ”… aspirerar inte till att vara en forskningsrapport.” Det är en bok som gör forskningsresultaten kring yogans effekter begripliga. Och referenser finns. Inte som ett återkommande inslag i den löpande texten. Men väl samlade i slutet av boken, fördelat per kapitel så att den som vill läsa vidare kan göra det. Det är också tydligt att de referenser som listas går att koppla till det som Sara skriver om i de olika kapitlen. De vetenskapliga artiklarna är också bekanta från olika utbildningar jag deltagit i och flera är skrivna av forskare som jag idag vet är auktoriteter inom ämnet.

Saras text innehåller flera förenklingar och en del antaganden, vilket är vanligt inom forskningen. De behövs för att kunna studera de komplexa system som vår värld och våra kroppar är. De behövs också för att göra forskningsresultat läsvärda. Och precis så är Sara Hoys bok – läsvärd!

Referenser

Schmalzl, L., Powers, C., & Blom, E. H. (2015). Neurophysiological and neurocognitive mechanisms underlying the effects of yoga-based practices: Towards a comprehensive theoretical framework. Frontiers in Human Neuroscience, 9(MAJ), 1–19. https://doi.org/10.3389/fnhum.2015.00235

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här sidan använder kakor (cookies). Genom att fortsätta accepterar du vår användning av kakor.