Min man spelar golf, så jag började fundera över hur jag skulle kunna bidra till att förbättra makens rörlighet så det gynnade hans golfspelande. Försökte hitta någon lämplig bok och fann ett par som verkade lovande. Valde att köpa in boken Play better golf with easy yoga av Patricia Bacall.

Boken är på engelska men skriven i en lättillgänglig vokabulär och ton. Den är inte detaljerad när det kommer till anatomi eller själva utövandet av golf. I boken avhandlas de muskler som används när du svingar, betydelsen av starka magmuskler, symmetri, flexibilitet och rörelseomfång, fokus, balans och koncentration. Ämnen som är gemensamma för både golf och yoga, förutom musklerna du använder för att svinga.

Trots alla beröringspunkter kan jag känna att det saknas något. Men det är nog mer från mitt eget perspektiv som yogalärare. En yogalärare som kan väldigt lite om hur kroppen ska bete sig för att bidra till effektivt och bra golfspel, vilka muskler som är involverade när du spelar golf och vad som påverkar huruvida bollen går dit den ska. För boken är inte skriven för mig, utan för den som faktiskt spelar golf.

Så ur det perspektivet ger boken tips på hur du kan använda yoga och andningsteknik för att förbättra ditt spel. Särskilt intressant är avsnittet om flexibilitet och rörelseomfång (eng. range of motion eller ROM). Att förstå skillnaden kan ha stor betydelse för hur en person ser på sig själv och sitt golfspelande. Att vara flexibel handlar om musklernas och ligamentens förmåga att sträcka, stretcha och dra ihop sig så att en led kan röra sig i sitt rörelseomfång. Rörelseomfång handlar i sin tur om hur mycket/lång en led kan röra sig utan att orsaka obehag, smärta eller skada. Varje individ har olika rörelseomfång och en och samma individ kan ha olika rörelseomfång beroende på vilken del av kroppen som ska röra sig. En höftled kan ha större rörelseomfång än den andra.

Rörelseomfånget är därmed något som jag inte kan påverka så mycket, under förutsättning att jag som individ har förmågan att nyttja mitt fulla rörelseomfång. Däremot kan jag påverka min flexibilitet. Är den låg som har jag ju heller inte förmågan att nyttja hela mitt rörelseomfång. Så med ökad flexibilitet ökar även det senare. Om du inte lyssnar in till den egna kroppen och/eller pressar dig själv för att få kroppen att anpassa sig, kommer du sannolikt att skada kroppen.

Ett annat intressant avsnitt är det om fokus och koncentration som i sin tur är nära kopplat till avsnittet om andning. Att utöva yoga omfattar inte bara olika fysiska positioner som vi placerar kroppen i. En viktig del är förmågan att vända sig inåt och lyssna både till den fysiska kroppen och sinnet. Att stilla sinnet och vila fokus på här och nu. Bacall skriver själv:

»It doesn’t matter how powerful your swing, how substantial your core or how symmetrical, balanced, flexible and fortified with oxygen your body may be – if your mind is off in la-la land, your game is likely to suffer.«

– Patricia Bacall (2013, s. 92)

Det jag saknar i boken är fler alternativa sätt att utföra de positioner som rekommenderas i boken. Baserat på den kunskap jag har om golfspelares kroppar, vilken visserligen är begränsad, så är inte de som spelar golf på amatörbasis inte vana yogautövare. Så, även om det på bokens baksida radas upp professionella golfspelare som utövar yoga skulle boken vinna på att visa flera alternativ och även ha flera alternativ där yogaprops används. För vi är ju väldigt olika trots allt. Har du aldrig utövat yoga så rekommenderar jag att hittar en yogastudio som erbjuder yoga för dig som inte utövat yoga tidigare eller söker upp en erfaren yogalärare som kan utforma en yoga som baseras på dina förutsättningar och behov.

Är du en hängiven golfspelare, utövar yoga eller inte? Har du läst boken eller kan tänka dig att läsa boken? Då hoppas jag att du delar med dig av dina erfarenheter, både om yogans betydelse för ditt golfspel och din uppfattning om boken.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här sidan använder kakor (cookies). Genom att fortsätta accepterar du vår användning av kakor.