I Wabi Sabi – Upptäck skönheten i det ofullkomliga av Oliver Luke Delorie delar författaren med sig av ett antal korta texter som ämnar ge läsaren möjlighet att upptäcka skönheten i det enkla och att greppa det övergående. Utgångspunkten för boken är den uråldriga japanska filosofin wabi sabi (侘寂).

Det är en, till det yttre, liten bok. Den är enkelt utformad med många bilder. Lite som om formgivaren också arbetat utifrån skönheten i det enkla. I det första kapitlet i boken frågar författaren Vad ser du? I denna fråga gömmer sig tanken på att vi inte bara ska använda våra ögon för att se. Genom att använda alla våra sinnen så kan vi omvandla det vi kanske i en första anblick bedömer som fult eller förkastligt, till något som i sin enkelt är vackert.

Vad wabi sabi är kan enligt författaren inte egentligen beskrivas. Liksom många andra aspekter i uråldriga traditioner från öst finns just det obeskrivliga, det som ska upplevas eller det som är processen mot ett högre medvetande. Inte helt oväntat finns kopplingar mellan denna tradition och buddismen. Inom wabi sabi beskrivs skönheten som bristfällig, tillfällig och ofullständig. Inom den senare tillskrivs tillvaron utifrån begreppen obständighet (anitya), lidande (duḥkha) och icke-själv (anātman).

Jag bedömde initialt boken baserat på det yttre. Den korta baksidestexten lockade mig. Därefter tänkte jag att den är kort och troligen inte ger så mycket. Men ack så fel jag hade. Den innehåller många, visserligen korta, texter som väckte tankar om livet, hur jag ser på saker, vad jag håller fast vid och vad som är viktigt i livet. Den gjorde att jag började reflektera över små och stora saker, som hur jag ser på det ruttna äpplet, hur jag ser på mig själv och hur jag förhåller mig till andra människor.

Jag kommer nog återkomma till flera av dessa korta texter framöver. Håll utkik. Under tiden kanske du själv lånar boken eller söker upp liknande reflektioner för att se vad wabi sabi kan erbjuda dig.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här sidan använder kakor (cookies). Genom att fortsätta accepterar du vår användning av kakor.