I En liten bok om mindfulness skriver Patrizia Collard kort om vad mindfulness är, men framförallt presenterar hon mängder av små, enkla och kort övningar som vi kan göra i vår vardag för att öka vår medvetna närvaro och skapa ett större lugn. Det finns en mängd olika små böcker som handlar om mindfulness, medveten närvaro, tänkvärda citat och poem eller meditation. Collards bok är inte ett undantag. Hon bjuder på inspiration och övningar som tar omkring 5–10 minuter att göra, men som kan ge effekt både på kort och lång sikt.

Söker du som läsare en bok för att förkovra dig och gå djupare i din kunskap om mindfulness så är inte Collards bok den rätta vägen. Boken skrapar på ytan. Om du däremot vill hitta enkla övningar och är öppen för att prova på korta övningar som gör att du stannar upp en kort stund under din dag, då är boken absolut något för dig.

Om du jobbar som yogalärare, yogainstruktör, leder meditation eller arbetar som mindfulness-instruktör finns här också inspiration. De övningar som beskrivs är säkert sådana som känns igen, men här och var finns det en övning som, åtminstone jag, inte har sett eller en övning med en annan infallsvinkel än jag tidigare stött på.

När jag planerar en yoga-klass har den vid flera tillfällen gett mig snabb input till övningar som kan användas för inledande eller avslutande meditation. Men min favorit är den dagliga meditationen som återfinns på sidan 90. Jag läser den med vissa modifieringar beroende på vad in klass varit inriktad på. Oftast ändrar jag oss till dig, för att tala till var och en av deltagarna. Ibland utesluter jag ett ord eller en mening, upprepar ett annat. Jag återger den i sin helhet på svenska (såsom i boken) och på engelska (från Christopher Titmuss blogg).

Daglig meditation

Låt oss vara stilla en liten stund,
utan att ens röra lillfingret,
så att ett lugn sänker sig över oss.
Det skulle inte finnas någonstans att gå,
ingenstans att komma ifrån
för vi skulle ha anlänt i just detta förunderliga ögonblick.
Det skulle finnas en tystnad och en stillhet
som skulle fylla alla våra sinnen,
där allt skulle komma till ro.
Allt skulle då vara i djup förening
och ”vi och dem”, ”det mot detta”, skulle inte finnas,
vi skulle inte röra oss i dessa korta stunder,
det skulle störa den påtagliga närvaron,
det skulle inte finnas något att säga eller göra,
för livet skulle omsluta oss i ett förunderligt möte
och ta oss i sina armar som en kärleksfull vän.

A Daily Meditation

Let us be still for a few moments
without moving even our little finger
so that a hush descends upon us.
There would be no place to go,
nor to come from,
for we would have arrived in this extraordinary moment.
There would be a stillness and silence,
that would fill all of our senses,
there all things would find their rest.
Everything would then be together in a deep connection.
Putting an end to ‘us and them’, this against that.
We would not move in these brief moments
for that would disturb this palpable presence;
There would be nothing to be said nor done
for life would embrace us in this wondrous meeting
and take us into its arms as a loving friend.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här sidan använder kakor (cookies). Genom att fortsätta accepterar du vår användning av kakor.