I Och andas …  skriver Rebecca Dennis om hur medveten andning kan påverka balansen i kropp och sinne. Rebecca Dennis utgångspunkt är det hon benämner som medveten andning (conscious breathing). Medveten andning är enligt Rebecca Dennis att vara närvarande i nuet och notera hur du andas.

I boken tar Rebecca Dennis även utgångspunkt i en andningsteknik som kallas transformationsandning. Denna har utvecklats av Judith Kravitz, grundaren till Transformational Breath Foundation. Rebecca har själv studerat för Judith Kravitz och har fortsatt att arbeta med medveten andning genom grundandet av Breathing tree i Storbritannien. Trots det finns det ingen del i boken som uttalat handlar om eller beskriver själva andningstekniken.

I boken väver Rebecca Dennis samman sin egen personliga historia med fakta om andningstekniker som sådan, tips, råd, andra personers berättelser och övningar. De personliga berättelserna är ett framträdande inslag i boken. Varje individ har intervjuats eller själv skrivit sin berättelse om sin egen andningsresa. De är skrivna i jag-form, personen är namngiven, liksom personens ålder och det är tydligt vilket yrke eller roll i samhället personen har. Berättelserna speglar många olika aspekter av vad andningen kan göra för kropp och själ, allt från andlig utveckling, ökad energi, upplösande av känslomässiga låsningar, transliknande tillstånd, förbättrad psykosomatisk hälsa, behandling av trauman, förmågan att hantera sjukdom, hantera sorg och mycket annat.

Boken är organiserad så att olika kapitel behandlar olika aspekter med vilka medveten andning kan leda till bättre hälsa och välmående. I kapitlet Känslor beskriver Rebecca Dennis olika tillstånd där känslor kan komma att styra våra liv och hur vi faktiskt mår. Hur det är att bära runt på känslor som är tunga, om vi låter känslorna styra hur vi reagerar i olika situationer och hur våra känslor och tankar påverkar hur vi ser på oss själva.  Hon bjuder på övningar för att vi ska bli mer medvetna om våra känslor, om hur vi kan andas igenom våra känslor och hur vi kan andas genom det vi känner rädsla inför.

Även tacksamhet får ta plats i boken. Hur ofta är vi tacksamma över det vi har, den vi är eller hur vi kan köra av från den känslomässiga motorvägen. Liksom vår förmåga att släppa taget om något eller någon (sorgebearbetning). Det finns massor av fakta och kunskap i boken. En del är sådant som jag känner igen, sådant som jag har med mig från min egen andningsresa och utbildning till andningscoach. Men det finns också sådant som jag inte skriver under på. Som alltid är jag tacksam för min bakgrund från forskarutbildad. Ett kritiskt förhållningssätt är nyttigt och får en att vilja veta mer, bekräfta och söka vidare. Det hjälper mig också att fundera över vad jag som yogalärare och andningscoach säger och utlovar.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här sidan använder kakor (cookies). Genom att fortsätta accepterar du vår användning av kakor.