I En handbok om fötter skriver Pa Sandberg om två av våra mest bortglömda kroppsdelar – fötterna. Sandberg skriver själv att detta verkligen är en bok om fötter och inte om hela kroppen, men att det vi gör med våra fötter påverkar hela vår kropp. Detta gör att han även skriver om livet, rörelse, kroppen i stort, löpning, ätande och hur stress påverkar våra fötter. Ja, i princip om det som livet handlar om. Det som fascinerar mig mest är just relationen mellan fötterna och resten av kroppen.

Fötterna är något som både får mig att fullkomligt rysa och fascineras. Jag kan så relatera till ämnet. Jag minns när jag under ett år vaknade på morgnarna, satte mig på sängkanten, satte ner fötterna i golvet för att genast stanna till. Smärtan under fötterna kändes outhärdlig, jag fick långsamt låta fötterna anpassa sig till en ny dag. Långsamt ett steg i taget till dess att fötterna ”kommit igång”. Vid denna tid tränade jag med en personlig tränare och tillsammans med honom grep vi oss an problematiken i mina fötter. Jag fick börja styrketräna barfota. För mig är det ett mindre mirakel att jag idag lever utan smärta i fötterna när jag vaknar på morgonen. Det är en underbar känsla. Jag har tagit till mig barfota-livet så mycket som jag bara kan. Att sätta på mig strumpor när vintern är i antågande känns som ett nederlag och jag tar alla chanser att inte behöva bära strumpor under vintern och när jag kan använder jag rymliga stickade sockor eller sköna tofflor. När våren närmar sig är det som att fötterna ropar HURRA!

Det jag saknar lite i En handbok om fötter är tydligare illustrationer. Sandberg har låtit merparten av bilderna vara onödigt små och eftersom alla är svartvita kan jag uppleva att de blir lite otydliga. Det kan vara min strukturella sida som talar, en då jag själv brinner för ämnet vill jag se kopplingen och förstå vad det är jag ska se i bilden. Det är inte heller självklart alla gånger vad som är bildtext, vad som är huvudtexten i boken och hur de hänger samman. För mig som är van att arbeta med mina fötter så kan jag relatera till min egen kunskap och det som Sandberg skriver. Den som är ny inför ämnet skulle större illustrationer med enklare hänvisningar och tillägg som pilar (för t.ex. rörelseriktning) bidra till ökad förståelse. Jag kan bara utgå från det jag själv upplever så dela gärna med dig av hur du uppfattar illustrationerna.

En handbok om fötter är kanske inte självklart en handbok i mångas mening, men en personlig handbok där Sandberg på ett lättläst sätt berättar om våra fötter och fördelarna med ett barfota-liv. Den fokuserar inte på krånglig anatomi eller avancerade behandlingsmetoder, utan låter fötterna få tala sitt eget språk för att du ska kunna börja ta hand om dina fötter på egen hand.

Eller som Pa Sandberg själv skriver:

”Det är aldrig för sent att börja ta hand om sina fötter – men framförallt är det aldrig för tidigt. Så varför vänta?”

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här sidan använder kakor (cookies). Genom att fortsätta accepterar du vår användning av kakor.